SRC

Pienoissähköautoilun lyhyt oppimäärä

Ura-autoilla tarkoitetaan sähkömoottorilla radan uraa pitkin kulkevia autoja. Autot voivat olla mittakaavassa 1/32 tai 1/24. Ura-autojen historia Suomessa alkaa jo 1960-luvulta jolloin aniillä alettiin myöskin kilpaillaa. Autot olivat alkuun ns kiskoautoja, eli kulkivat radan pinnassa olleita kiskoja pitkin. Myöhemmin ne siirtyivat kulkemaan radan pintaan jyrsityssä urassa, josta myöskin nimitys johtaa.

Autot ovat varustettu yleensä 12V tasavirtamoottorilla ja se saa virran radasta virtaharjojen välityksellä. Auton nopeutta säädetään ns. kahvalla, joka on kädessä pidettävä vastus.

Ura-autoilla ajamisessa on yksinkertainen tarkoitus: pysyä urassa ja ajaa annetussa ajassa mahdollisimman monta kierrosta.

Harrastajia lajin piirissä on varovasti arvioiden parisen sataa. Kilpatoiminnassa on noin 70 henkilöä. Hyvinkään kerholla on kerholaisia noin 50 henkilö ja kisatoiminnassa noin 25 henkilöä. Lajin parissa olevat ovat nuorimmillaan 5-vuotiaita ja vanhin kisatoiminnassa mukana oleva hyvinkääläinen on 51-vuotias.

Ja mikä parasta, laji sopii niin tytöille kuin pojille, äideille kuin isille, naisille kuin miehille. Ihan kaikkille. Ja ennenkaikkea se antaa kehittävän harrastuksen, kartuttaa käden taitoja, kasvaa henkistä kestävyyttä ja antaa hyviä kavereita. Ja voi sieltä innostus tulevaan ammattiinkin syttyä. Lajin parista on tullut niin sähköalan ammattilaisia kuin hienomekaanisen puolen osaajia.

 

 

Hyvinkään rata, design by Harri Nykänen